بازاریابی درونگرا چیست؟
احتمالا کلمهی بازاریابی درونگرا به گوشتان خورده باشد ولی شاید ندانید بازاریابی درونگرا چیست و چه تفاوتی با بازاریابی آنلاین سنتی دارد. به طور مختصر بازاریابی درونگرا یک روش بازاریابی اثبات شده در عصر دیجیتال است. از سال ۲۰۰۶، بازاریابی درونگرا موثرترین روش برای بازاریابی آنلاین، ایجاد لید و کاهش زمان تبدیل بوده است. این بازاریابی استراتژی دیجیتالی شما را به مرحلهی بعدی ایجاد لید و مشارکت مشتریان میبرد. به جای روشهای بازاریابی برونگرای قدیمی خرید تبلیغات، خرید لیست ایمیل و امید داشتن برای جذب لید، بازاریابی درونگرا بر روی تولید محتوای با کیفیت تمرکز میکند. همین باعث میشود تا مردم با خواندن و دیدن محتوا و پسندیدن آن، به سمت سایت شما جذب شوند. با هماهنگ کردن محتوا با نیازهای مشتری و تولید محتوای کاربرپسند ، به صورت طبیعی ترافیک ورودی بسیاری برای سایت خود ایجاد کنید.
دیگر تعریفی که برای سوال ” بازاریابی درونگرا چیست ؟” ارائه شده است این است که بازاریابی درونگرا فرآیند جلب توجه کاربران به وسیله تولید محتوا است، قبل از این که آنان حتی آماده خرید باشند. این روش یکی از بهترین و مقرون به صرفه ترین راههای تبدیل کاربر به مشتری و ارتقاء کسب و کار است.
تعریفی دیگر که میتوان در جواب به سوال بازاریابی درونگرا چیست ، داد، این است که: تمرکز این نوع بازاریابی بر روی جذب مشتری از طریق محتوای مفید و مرتبط و نیز ارزش افزوده در هر مرحله از فرآیند خرید مشتری است. با بازاریابی درونگرا، مشتریان بالقوه شما را از طریق کانالهایی نظیر وبلاگها، موتورهای جستجو و شبکه های اجتماعی پیدا میکنند. برخلاف بازاریابی برونگرا، بازاریابی درونگرا نیازی به مبارزه برای جلب توجه مشتریان بالقوه ندارد. با تولید محتوای طراحی شده برای رسیدگی به مسائل و نیازهای مشتریان ایدهآل، شما چشم اندازهای مورد نظر را جلب میکنید. همچنین اعتماد و اعتبار برای کسب و کار خود ایجاد میکنید.
چیزی که ما از بازاریابی درونگرا میآموزیم:
فقط تعریف اینکه بازاریابی درونگرا چیست ، مهم نیست. اینکه بدانیم از کجا امد و چرا آمد نیز مهم است. زمانی که بازاریابی درونگرا برای اولین بار از بازاریابی سنتی خارج شد، در ابتدای سال ۲۰۰۰، ایجاد روابط با مشتری کاملا مفهومی متفاوت و جدید به خود گرفت. بازاریابی هنوز هم به طور گسترده به صورت کاری سنتی دیده میشد. شما به عنوان یک بازاریاب، شخصی را با تعریف و تمجید از محصول و خدمات قانع میکردید تا از شما خرید کند. مشتریان محصول شما را خریداری میکنند و خوشبختانه به اندازهای آن را دوست خواهند داشت که برای خرید مجدد به شما مراجعه کنند.
البته ممکن است استثنا هم وجود داشه باشد ولی این سناریو یک قانون کلی است. اینترنت همهی این داستان را عوض کرده است. قابلیتهای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتالی اجازه میدهد رابطهی بسیار مناسب بین نام تجاری و مصرف کننده برقرار شود. همانطور که برندها شروع به دیدن ارزش تولید محتوایی که باعث به ارمغان آوردن مشتریان به سایت میشود، کردهاند، بازاریابی درونگرا نیز رشد کرده است. این متد جدید مربوط به مصرفکنندگان به بازاریابان و برندها میآموزد که روابط معتبر و قدرتمند با افرادی که از آنها خرید میکنند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
۵ عنصر از یک استراتژی بازاریابی درونگرا قوی:
حال که میدانید بازاریابی درونگرا چیست ، باید کمی هم در مورد اینکه استراتژی بازاریابی درونگرا چیست ، اطلاعات داشته باشید. استراتژی های بازاریابی درونگرا تماما در مورد قانع کردن لیدها به طور طبیعی از طریق تاکتیکهای خاص و نه با ایجاد فشار است. در این زمینه استراتژی های بسیاری وجود دارد. در اینجا به توضیح ۵ استراتژی مهم برای درک بهتر اینکه بازاریابی درونگرا چیست ، میپردازیم.
استراتژی بازاریابی درونگرا چیست / استراتژی اول: سئو
سئو تاکتیکی سخت برای کنترل و هدر دهندهی زمان است. اینطور نیست؟ سئو فرآیند بهینه سازی محتوا سایت و ساختار جستجو به صورتی که جایگاه ارگانیک مناسبی در نتایج موتورهای جستجو و یا SERP دریافت کنند، میباشد. داشتن یک وبسایت با کیفیت و محتوای بهینه سازی شده برای سئو، به شما این اطمینان را میدهد که تکنولوژی بررسی سایت گوگل قادر به تشخیص و شناسایی محتوای سایت شما باشد. همچنین آن را به رایگان برای جستجوی کاربران به نمایش میگذارد. سئو بخشی حیاتی برای استراتژی بازاریابی درونگرای شماست. زیرا اگر محتوا و سایت شما قادر به پیدا شدن در اینترنت نباشد، شما نیز در واقع هیچگونه کسب و کاری نخواهید داشت.
حال بیایید ببینیم بهینه سازی سایت و سئو چه اهمیتی میتواند داشته باشد؟
چرا شما باید زمان، تلاش و پول خود را در راه بهینه سازی سایت هزینه کنید؟ زمانی که شما به کاربرد موتورهای جست و جو نگاه میکنید به اطلاعات شگفت انگیزی از مطالعات اخیر پی میبرید. که نه تنها برای پی بردن به چگونگی جست و جوی کاربران استفاده میشود، بلکه برای دریافتن قدرت گوگل و سایر موتور های جست و جو هم به کار میرود.
حاصل مطالعات گوگل در اکتبر سال ۲۰۱۱ نشان میدهد:
این شرکت در آن سال بیش از ۶۵٫۴ درصد از تمام جست و جوهای کاربران آمریکایی را به خود اختصاص داد، بعد از گوگل یاهو با ۱۷٫۹ درصد و در نهایت مایکروسافت با ۱۰٫۳ درصد به ترتیب رتبههای بعدی را در ایالات متحده از لحاظ میزان جست و جو به خود اختصاص دادند.
آمریکاییها به تنهایی در یک ماه به رقم شگفت انگیز ۲۰٫۳ میلیارد جست و جو انجام دادند. از این تعداد گوگل ۱۳٫۴ میلیارد جست و جو و یاهو ۳٫۳ میلیارد و مایکروسافت ۲٫۷ میلیارد و مابقی زیر ۱ میلیون سرچ بودهاند. از میان کل عبارات جست و جو شده در فضای آنلاین، ۶۷٫۷ درصد در گوگل و ۲۶٫۷ هم در بینگ جست و جو شدند.
استراتژی بازاریابی درونگرا چیست / استراتژی دوم: پرداخت به ازای هر کلیک یا PPC
PPC یا Pay Per Click، یک تاکتیک پرداختی است. آیا استراتژیهای پرداختی بر خلاف متدهای بازاریابی درونگرا نیستند؟ پاسخ منفی است. جستجوی پرداختی هنوز هم بخشی از خانوادهی بازاریابی درونگراست. این تا زمانی است که جستجوی تبلیغات زمانی که یک کاربر به صورت فعالانه برای چیزی جستجو میکند، ظاهر میشود. به علاوه تبلیغات PPC در هیچ فعالیت دیگری اختلال ایجاد نمیکنند. نه همهی جنبههای PPC به عنوان درونگرا ولی تبلیغات در شبکههای جستجو مطمئنا یکی از قویترین عناصر یک استراتژی قوی درونگرا هستند. زیرا سوالات جستجو هدف اصلی جستجو را نشان میدهند.
استراتژی بازاریابی درونگرا چیست / استراتژی سوم: بازاریابی محتوا
حال که شما لیدهای خود را با آغوشی باز از طریق سئو و PPC استقبال میکنید، لازم است با محتوای با ارزش از آنها پذیرایی کنید. غالبا بازاریابان محتوا را به عنوان تنها عنصر بازاریابی محتوا میبینند در حالی که این تنها جنبه نیست. ولی یک بخش حیاتی و بسیار ضروری است. بدون محتوای جدید و مفید هیچ شانسی برای نگه داشتن و تبدیل کردن لیدها به مشتری نیست. محتوای شما باید با هدف کمک به یافتن سوالات و حل شدن مسائل مخاطبین در اشکال مختلفی ارائه شود. کلید بازاریابی محتوا این است که محتوا باید برجسته باشد. محتوا باید به حدی قابل توجه باشد که در میان به هم ریختگیها، کاملا بدرخشد. ولی تولید محتوا به تنهایی کافی نیست. محتوا در حقیقت باید مخاطبین را آموزش داده، الهام بخشنده بوده و یا حتی آنها را سرگرم کند.
از کجا شروع کنیم؟
- یک وبلاگ بسازید.
- راهنما، کتاب الکترونیکی و دیگر محتوای قابل دانلود برای وبلاگ و یا سایت خود تهیه کنید.
- نظرات مشتریان را جمع وری آوری کرده و مورد مطالعه قرار دهید.
- برای محتوا، تقویم بسازید.
استراتژی بازاریابی درونگرا چیست / استراتژی چهارم: شبکه های اجتماعی
زمانی که محتوای پر بار و بی نظیری تولید کردید، آن را در وبسایت خود منتشر کردید، فرآیند به آخر نرسیده است. اگر فکر میکنید که آخر کار است، سخت در اشتباهید. با این نگرش هرگز نتیجهی خوبی نخواهید گرفت. لازم است کاربران جدید بدست آورید و کاربران قدیمی را دوباره بازگردانید. لازمهی این کار توسعه و به انتشار گذاشتن محتوا در شبکههای اجتماعی مختلف نظیر فیسبوک، توییتر، یوتیوب، اینستاگرام و غیره است. تولید محتوا تنها قطعهای از یک پازل در بازاریابی درونگراست. فقط اطمینان حاصل کنید که محتوای شما مرتبط با نیازهای کاربران است. این محتوا را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید و مخاطبین هدفمندی که برند شما را دنبال خواهند کرد، جذب کنید. شبکه های اجتماعی راهی بینظیر برای جذب مشتری هستند.
استراتژی بازاریابی درونگرا چیست / استراتژی پنجم: صفحه فرود
صفحه فرود شما جاییست که مشتریان شما بعد از کلیک کردن بر روی فراخوان برای اقدام (عنصر مهم دیگری در استراتژی بازارایابی درونگرا) فرود میآیند. چه یک صفحه محصول باشد، چه یک فرم برای دانلود کردن و تکمیل کردن، یا حتی یک صفحه خدمات اشتراک، لازم است اطمینان حاصل کنید که صفحه فرود شما از درجهی بالایی برخوردار است. مگر اینکه بخواهید ورودیهای بالقوهی سایت را به خطر بیندازید.
سلام یک پیشنهاد برای سایتتون دارم
لینک هایی که به سایت های دیگر دارید (لینک های خارجی) در یک تب دیگر باز شوند بهتر است. شما با دست خودتان بودن در ساییتون را تقدیم به سایت های دیگر میکنید. بری مثال در نوشته ی بالا با کلیک بر روی کلمه مایکروسافت وارد سایت مایکروسافت میشویم و این باعث میشود که کاربر از سایتتان خارج شده و شاید آنقدر درگیر سایت معرفی شده شما گردد که دیگر به سایت شما برنگردد
سلام و روزبخیر
از نکته سنجی و ریزبینیِ شما صمیمانه سپاس گزارم… در نوشته های آتی حتما لحاظ میشه.